Hva Skjer Om Lynet Slår Ned I Huset?

Selv om lynet ikke slår direkte ned hos deg, kan elektriske apparater bli skadet under lyn- og tordenvær. Et nedslag i et overordnet strømnett kan lage overspenninger og følge strømnettet inn til huset. Dersom spenningen blir høyere enn det anlegget er beregnet for, kan det ødelegges eller forårsake brann.

Hva skjer hvis et lyn treffer et hus?

Et hus har delvis samme effekt; betongbygg er bedre enn trehus. Elektriske apparater kan bli skadet uten at lynet direkte slår ned hos deg, men nedslag i overordnet strømnett kan lage overspenninger og følge strømnettet inn til huset ditt.

Skal man lukke vinduene når det lyner?

Er du inne anbefaler brannvernforeningen at du holder deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner. – Og så må du trekke ut stikkontakter. Det er heller ikke anbefalt å bruke elektriske apparater, sier Johansen. Du bør også være ekstra oppmerksom etter at tordenværet har passert.

Kan man bli truffet av lyn inne?

Det tryggeste sted man kan oppholde seg er i en bil. Dersom lynet treffer bilen følger det karosseriet utvendig og videre til bakken. Det smeller selvsagt kraftig og ofte punkterer bilen også, men inni er det helt trygt.

Hva er farlig å gjøre når det lyner?

Ikke søk ly under store trær

SINTEF-forskerne opplyser at det er større risiko for at lynet slår ned i objekter som rager høyt i landskapet, som trær. Det kan derimot være en fordel om klærne du har på deg blir våte. Vannet kan nemlig gjøre at et lynnedslag følger fukten i klærne i stedet for å gå inn i kroppen din.

See also:  Hvor Mange Arter Er Det I Norge?

Hva skjer når lynet treffer menneske?

Hvis lynet slår ned i nærheten, vil strømmen som sprer seg i bakken gi spenningsforskjellen i to føtter som står spredt. Benene vil da være en kortslutning av kretsen og gir en strømgjennomgang i kroppen, sier forsker Frank Dahlslett i Sintef Energi.

Er det farlig å sitte ved vinduet når det lyner?

– Glasset kan eksplodere når lynet slår ned, derfor bør man ikke oppholde seg ved vinduet, sier Frank Dahlslett. Du bør heller ikke oppholde deg i døråpninger.

Er det farlig å dusje når det lyner?

Bading og dusjing

Er det noe feil med elanlegget i huset, kan du få støt mens du dusjer eller bader. Men med dagens regelverk og elektriske anlegg skal det ikke være noe fare forbundet med å dusje eller bade inne under lyn- og tordenvær, sier Rygh Pedersen.

Kan man gå ute når det lyner?

Hvis du må være ute, prøv å unngå å bli det høyeste punktet. Unngå store åpne plasser, unngå å søke ly under trær som står på en åpen plass og unngå steder som ligger høyt i terrenget. Utsett bading eller å være på sjøen til tordenværet er over.

Hva bør man ikke gjøre når det lyner?

Spesielt sårbart

  1. Søk ly innendørs hvis mulig.
  2. Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler.
  3. Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner.
  4. Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører.
  5. Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt.
  6. Unngå å oppholde deg i småbåt.

Hva er sjansen for å bli truffet av lynet?

Oddsen for å bli truffet av lyn i løpet av livet er ca. 1:15000. Sjansen for å ikke overleve etter å ha bli truffet av lyn er ca. 10%.

See also:  Hvor Lenge Varer Renselsen Etter Fødsel?

Hvor mange har dødd av lyn i Norge?

At folk blir drept av lynet i Norge er veldig sjeldent, sier han til Aftenposten. – Det er så sjelden at man kan ha telling på alle sammen, sier han. I perioden 2000 til 2017 ble fire personer drept av lynet her i landet, ifølge forskning.no.

Kan det lyne uten torden?

Kornmo er lyn som utløses på lang avstand uten at lyden av torden bærer helt frem. Skyene som blir opplyst av lyn i horisonten, men uten at tordenbrakene høres, kan oppleves som litt mystisk.

Er det farlig å snakke i mobiltelefon når det lyner?

I 2015 konkluderte SINTEF-forskere med at bruk av mobiltelefon er trygt i tordenværet. Men – mobilen bør, som alle andre elektriske apparater, være frakoblet laderen. Derfor kan det være lurt å ha en batteridrevet nødlader (også kalt powerbank) i bakhånd, om tordenværet skulle melde seg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.