Hva Bør Man Gjøre Når Det Lyner?

Spesielt sårbart

 1. Søk ly innendørs hvis mulig.
 2. Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler.
 3. Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner.
 4. Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører.
 5. Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt.
 6. Unngå å oppholde deg i småbåt.

Hva er farlig å gjøre når det lyner?

Ikke søk ly under store trær.

Det er større risiko at lynet slår ned i objekter som rager i landskapet. Det er en fordel å være våt, vannet vil gjøre at et lynnedslag følger fukten utenpå deg i stedet for å gå inn i kroppen, noe som vil redusere skadene. Ligg unna åpne sletter – og legg ned golfkølla.

Hva skal man dra ut når det tordner?

Selv om lynet ikke slår direkte ned hos deg, kan det likevel føre til skader i boligen din. – Vi anbefaler folk å trekke ut kontakten til elektriske artikler når det lyner og tordner, bekrefter Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Hva skal man gjøre når det lyner og tordner?

Her er SINTEF-forskernes tips:

 1. Ikke bad når det lyner. Ifølge forskerne kan et lyn som treffer vann fordele strøm på flere tusen ampere i vannet.
 2. Du er trygg i bilen.
 3. Koble ut TV-en og andre dingser.
 4. Bruk mobiltelefon.
 5. Ikke søk ly under store trær.
 6. Unngå åpne sletter.
 7. Installer overspenningsvern.
 8. Trekk ut modemet.

Hvor er man tryggest når det lyner?

Om det ikke finnes noen bygninger i nærheten kan du søke beskyttelse i en en hule eller grøft, eller legg deg ned på bakken. Det tryggeste stedet du kan oppholde deg når det lyner, er i en bil. Om lynet treffer bilen følger det karosseriet utvendig og videre til bakken.

See also:  Hva Er Virkemidler I En Tekst?

Hva skjer hvis du blir truffet av lynet?

Når lynet skal gjennom kroppen din, vil det gå den veien det er minst motstand. Det er som regel muskel- og nervevev, som blir forbrent av den voldsomme varmen. Derfor er det stor fare for livsfarlige skader hvis lynet treffer hjernen, som består av nervevev, eller hjertet, som er muskelvev.

Er det farlig å se på TV når det lyner?

Koble ut TV og bruk mobil

Elektroniske apparater kan faktisk bli skadet uten at lynet slår direkte ned hos deg, skriver Sintef. Nedslag i overordnet strømnett kan nemlig lage såkalte overspenninger som følger strømnettet inn til boligen din. Derfor kan elektriske apparater med fordel frakobles, for eksempel TV-en.

Er det farlig å dusje når det lyner og tordner?

Bading og dusjing

Er det noe feil med elanlegget i huset, kan du få støt mens du dusjer eller bader. Men med dagens regelverk og elektriske anlegg skal det ikke være noe fare forbundet med å dusje eller bade inne under lyn- og tordenvær, sier Rygh Pedersen.

Er det farlig å sitte ved vinduet når det lyner?

– Glasset kan eksplodere når lynet slår ned, derfor bør man ikke oppholde seg ved vinduet, sier Frank Dahlslett. Du bør heller ikke oppholde deg i døråpninger.

Skal man lukke vinduene når det lyner?

Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler. Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner. Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører. Der sitter du trygt.

Kan det lyne uten torden?

Kornmo er et ord som brukes om lyn der torden ikke kan høres. Kornmo kan bare observeres når det er mørkt.

See also:  Hvor Kan Man Kjøpe Ramune I Norge?

Er det farlig å snakke i mobiltelefon når det lyner?

I 2015 konkluderte SINTEF-forskere med at bruk av mobiltelefon er trygt i tordenværet. Men – mobilen bør, som alle andre elektriske apparater, være frakoblet laderen. Derfor kan det være lurt å ha en batteridrevet nødlader (også kalt powerbank) i bakhånd, om tordenværet skulle melde seg.

Hvorfor er du ganske trygg i en bil når det lyner?

— Bilen blir som et bur der strømmen ledes rundt. Lynet vil ledes mot bakken, og slår ned til slutt enten det er gummihjul på bilen eller ikke, sier seniortekniker Oddgeir Rokseth ved SINTEF.

Er man trygg for lyn i bil?

Ikke trygt å kjøre bil i lyn

I motsetning til hva man kanskje skulle tro, er det ikke trygt å kjøre en bil mens det lyner. Kun å sitte i den. Det er fordi lynet kan slå inn på bilens mange elektriske systemer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.