Hvor Mange Grader Vasker Man Sengetøy På?

Hva med håndklær, sengetøy og undertøy? På 60 grader dør sengemidd og de fleste bakterier. Når du skal vaske sengetøy, undertøy og håndklær, er det anbefalt å holde minst denne temperaturen for at det skal bli helt rent. Dyner og puter bør også vaskes på 60 grader såfremt de tåler det.
60° er tilstrekkelig, og fjerner det meste av midd og bakterier. Vask helst nytt sengetøy før du tar det i bruk første gang for å fjerne overskuddsfarge. Sengetøy av fin bomullskvalitet bør helst ikke vaskes sammen med håndklær av frotté for å unngå nupping.

Blir sengetøy rent på 40 grader?

– Sengetøyet vasker du på 60 grader. Da blir det tilstrekkelig rent. Unngå for øvrig å vaske det sammen med frotté, da dette kan slite på tekstilene og gi nupper, sier hun. Hvis du ønsker et så mykt sengetøy som mulig, kan du gjerne avslutte vasken med å gi sengetøyet en runde med tøymykner.

Blir ting rent på 30 grader?

Vi pleide å tro at klær trenger å vaskes på 40° for å bli ordentlig rene. Vitenskapelig testing hos Forbruksforskningsinstituttet SiFO viser at dette er feil – med gode vaskemidler er klesvask på 30° like bra. Ved å senke temperaturen på vaskevannet varer klærne mye lenger!

Hva kan vaskes på 60 grader?

For en hygienisk vask er det ofte nødvendig med 60 grader. Denne vasketemperaturen finner vi gjerne i vaskeanvisningen på undertøy, sokker, håndklær, sengetøy og babyklær. Dyner bør også vaskes på 60 grader da denne temperaturen kan drepe sengemidd.

Skal klær vaskes på 40 grader?

Vask på riktig temperatur

See also:  Hva Er Forskjellen På Bie Og Veps?

Det du generelt må huske på er at vanlig tøy vaskes på 40 grader og undertøy og sengetøy vaskes på 60 grader. Men sjekk alltid vaskelappen for å være sikker på at plagget blir vasket slik det trengs.

Kan man vaske undertøy på 40 grader?

Ikke tilstrekkelig med 30-40 grader

Leder for forbrukerservice hos Lilleborg, Malin Skaar, anbefaler å vaske undertøyet på 60 grader for at det skal bli hygienisk rent. – Veldig ofte er undertøyet merket med 30-40 grader, og da må man selv ta en vurdering på om man tar sjansen på å vaske på 60 grader.

Kan man vaske sengetøy og laken sammen?

Hva kan vaskes sammen med sengetøy? Klarer du ikke fylle en vaskemaskin med sengetøy og laken kan du vaske dem sammen med andre ting med tilsvarende tekstil som skal vaskes på 60 grader, for eksempel kjøkkenhåndklær. Selv om det også kan virke logisk å vaske håndklær med sengetøy, bør du unngå dette.

Hvor ofte bør du skifte sengetøy?

Annenhver uke

– Det er litt individuelt hvor ofte man bør bytte, men generelt bør man bytte sengetøy hver 14. dag, sier Malin Skaar, leder i Orkla forbrukerservice. Det som kan påvirke at man kan skifte oftere eller sjeldnere, er blant annet om man svetter mye eller bruker pysj, mener Skaar.

Kan 30 vaskes på 40?

Forskningen hennes har vist at forskjellen mellom 30 og 40 graders vask ikke er stor. – Og med mer effektive vaskemidler kan resultatet fra 30 graders vask faktisk være renere enn 40 graders vask med et mindre effektivt vaskemiddel. – Høyere temperatur kan benyttes når tøyet er veldig skittent.

See also:  Hvor Lenge Kan Et Menneske Leve Uten Mat?

Kan klær farge av på 30 grader?

– Hvis du løser opp fargestoffet, så kan det smitte over på de andre plaggene. Dermed kan du risikere at den nye genseren lettere farger av på de andre klærne ved å vaske den på 30 grader, når det egentlig står 40 i vaskeanvisningen.

Blir klær rent på 20 grader?

Det er ikke alle slags klær du bør vaske på 20 grader – som eksempelvis truser og håndklær – men for veldig mange av de andre klærne vi vasker vil det i de fleste tilfellene være mer enn varmt nok å vaske på lave temperaturer som 20 eller 25 grader.

Kan man vaske treningsklær på 60 grader?

– Tettsittende plagg, og spesielt undertøy og treningstøy, bør opp i 60 grader for hygienisk vask. Det som kan gjøre dette problematisk, er at en del tøy er merket med lavere temperatur. Noe vil tåle 60 grader, annet vil ikke tåle det.

Hva kan jeg vaske sammen?

– Hvite og lyse plagg kan vaskes sammen. – Ensfargede fargesterke klær vaskes separat den første gangen, men kan vaskes sammen med samme farger eller liggende etter det. – Flerfargede plagg – vaskes med andre flerfargede plagg. Klær med lyse deler vaskes for seg selv og plagg uten lyse deler for seg selv.

Kan man vaske sokker og undertøy?

‘Undertøy og vanlige klær kan ikke vaskes sammen’

– Det er ingen hygiensk grunn til å ikke vaske undertøy og vanlige klær sammen, så lenge du kjører et program på 60 grader og resten av tøyet tåler det, sier Skaar. Klepp mener også at undertøy og vanlige klær kan vaskes sammen. – Dette er ikke noe problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.