Hva Skal Man Gjøre I Tordenvær?

Spesielt sårbart

 • Søk ly innendørs hvis mulig.
 • Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler.
 • Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner.
 • Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører.
 • Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt.
 • Unngå å oppholde deg i småbåt.
 • Hvor er man tryggest når det lyner?

  Om det ikke finnes noen bygninger i nærheten kan du søke beskyttelse i en en hule eller grøft, eller legg deg ned på bakken. Det tryggeste stedet du kan oppholde deg når det lyner, er i en bil. Om lynet treffer bilen følger det karosseriet utvendig og videre til bakken.

  Hva skjer om man blir truffet av lyn?

  Når lynet skal gjennom kroppen din, vil det gå den veien det er minst motstand. Det er som regel muskel- og nervevev, som blir forbrent av den voldsomme varmen. Derfor er det stor fare for livsfarlige skader hvis lynet treffer hjernen, som består av nervevev, eller hjertet, som er muskelvev.

  Er det farlig å bruke mobil i tordenvær?

  I 2015 konkluderte SINTEF-forskere med at bruk av mobiltelefon er trygt i tordenværet. Men – mobilen bør, som alle andre elektriske apparater, være frakoblet laderen. Derfor kan det være lurt å ha en batteridrevet nødlader (også kalt powerbank) i bakhånd, om tordenværet skulle melde seg.

  Hva er farlig å gjøre når det lyner?

  Ikke søk ly under store trær.

  Det er større risiko at lynet slår ned i objekter som rager i landskapet. Det er en fordel å være våt, vannet vil gjøre at et lynnedslag følger fukten utenpå deg i stedet for å gå inn i kroppen, noe som vil redusere skadene. Ligg unna åpne sletter – og legg ned golfkølla.

  See also:  Hva Kan Man Plante På Høsten?

  Kan lyn gå gjennom vindu?

  – Glasset kan eksplodere når lynet slår ned, derfor bør man ikke oppholde seg ved vinduet, sier Frank Dahlslett. Du bør heller ikke oppholde deg i døråpninger. Unngå strømførende ledninger og metallrør i huset.

  Hvorfor er du ganske trygg i en bil når det lyner?

  Men hvorfor er bilen trygg i tordenvær? At gummihjulene fungerer som isolator mot bakken er en myte. — Bilen blir som et bur der strømmen ledes rundt. Lynet vil ledes mot bakken, og slår ned til slutt enten det er gummihjul på bilen eller ikke, sier seniortekniker Oddgeir Rokseth ved SINTEF.

  Hva skjer når lynet slår ned i mennesker?

  Når lynet slår ned i kroppen kan det kortslutte de små elektriske signalene som driver hjertet, lungene og nervesystemet. Dette kan føre til hjertestans, hjerneskade, ryggmargskader og hukommelsestap. Den kraftige varmen og det sterke lyset kan også skade øynene dine.

  Kan man dø av lyn?

  Hvert år blir rundt 2.000 mennesker skadet av lynnedslag på verdensbasis, og flere enn hver fjerde dør, ifølge Wikipedia.org.

  Hvor mange har dødd av lynnedslag i Norge?

  At folk blir drept av lynet i Norge er veldig sjeldent, sier han til Aftenposten. – Det er så sjelden at man kan ha telling på alle sammen, sier han. I perioden 2000 til 2017 ble fire personer drept av lynet her i landet, ifølge forskning.no.

  Kan lynet slå ned i mobilen?

  Med en varm sommer følger det mye lyn- og tordenvær. Lynnedslag kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr og annet teleteknisk utstyr.

  Kan lyn gå gjennom tak?

  Lynet går helst gjennom materialer som yter minst mulig elektrisk motstand. Derfor er ting som kan lede strøm, som vannkraner, strømkabler, maskiner koblet til strømnettet og andre store metallgjenstander utrygge. Unngå å ta i disse når det lyner og tordner.

  See also:  Hvordan Få Hasselnøtter Til Å Spire?

  Er det farlig å gå i skogen når det lyner?

  Ikke søk ly under store trær

  SINTEF-forskerne opplyser at det er større risiko for at lynet slår ned i objekter som rager høyt i landskapet, som trær. Det kan derimot være en fordel om klærne du har på deg blir våte. Vannet kan nemlig gjøre at et lynnedslag følger fukten i klærne i stedet for å gå inn i kroppen din.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.