Hva Er Høye Psa-Verdier?

Svulsten i et organ, forårsaker en økning i antall og funksjonalitet til cellene i det organet. Derfor, å ha en svulst i prostata gjør PSA høyt fordi flere celler produseres i det organet. Som kan være den høyeste PSA-verdien jo større sjanse er det for en svulst. Med verdier mellom 4 og 10 ng / ml det er 25% sjanse for å få svulst.

hva er PSA-verdien?

PSA-verdien er korrelert til mengden av prostatavev, og ved hormonbehandling eller nedsatt testosteronproduksjon ses lave verdier. Ved prostatitt ses høye verdier, opp til 40 – 50 µg/L som faller når betennelsesprosessen går tilbake.

hva er PSA i blodet?

PSA (prostata spesifikt antigen) er et protein som produseres av normale prostataceller og prostatakreftceller. Det skilles ut fra prostatakjertelen i små mengder, og kan gjenfinnes i blodet. PSA-testen er en blodprøve som måler mengden PSA i blodbanen. Det er normalt å ha små mengder PSA i blodet og mengden stiger med alderen.

hva er PSA i prostatakreft?

Høye PSA-verdier blant friske vil kun unntaksvis være forårsaket av prostatakreft. En forhøyet prøve vil vekke bekymring og er ressurskrevende for helsetjenesten. Målinger av PSA er verdifulle i oppfølgingen og kontrollen av en allerede diagnostisert prostatakreft sykdom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.