Hva Skal Man Ikke Gjøre Når Det Lyner?

Hva bør du gjøre når det lyner?

  1. Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner.
  2. Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører.
  3. Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt.
  4. Unngå å oppholde deg i småbåt.
  5. Dersom du bader, bør du snarest mulig komme deg på land.
  6. Unngå fjell- og bakketopper, samt åpne sletter.

Hva er farlig å gjøre når det lyner?

Ikke søk ly under store trær.

Det er større risiko at lynet slår ned i objekter som rager i landskapet. Det er en fordel å være våt, vannet vil gjøre at et lynnedslag følger fukten utenpå deg i stedet for å gå inn i kroppen, noe som vil redusere skadene. Ligg unna åpne sletter – og legg ned golfkølla.

Er det farlig å bruke mobil når det lyner?

I 2015 konkluderte SINTEF-forskere med at bruk av mobiltelefon er trygt i tordenværet. Men – mobilen bør, som alle andre elektriske apparater, være frakoblet laderen. Derfor kan det være lurt å ha en batteridrevet nødlader (også kalt powerbank) i bakhånd, om tordenværet skulle melde seg.

Kan lynet slå ned i TV?

Koble ut TV og bruk mobil

Elektroniske apparater kan faktisk bli skadet uten at lynet slår direkte ned hos deg, skriver Sintef. Nedslag i overordnet strømnett kan nemlig lage såkalte overspenninger som følger strømnettet inn til boligen din. Derfor kan elektriske apparater med fordel frakobles, for eksempel TV-en.

Hva skjer hvis du blir truffet av lyn?

Hvis man blir truffet direkte av et lyn, går ikke strømmen inn i kroppen. Det meste av strømmen «flyter»på en måte på utsiden, forklarer han. Selve strømmen behøver ikke å gi huden brannskader, men klær og sko kan ta fyr. I tillegg kan smykker og klokker gi brennmerker på huden.

See also:  Hvor Mange Planeter Er Det I Vårt Solsystem?

Er det farlig å gå i skogen når det lyner?

Ikke søk ly under store trær

SINTEF-forskerne opplyser at det er større risiko for at lynet slår ned i objekter som rager høyt i landskapet, som trær. Det kan derimot være en fordel om klærne du har på deg blir våte. Vannet kan nemlig gjøre at et lynnedslag følger fukten i klærne i stedet for å gå inn i kroppen din.

Kan lynet slå ned i mobilen?

Med en varm sommer følger det mye lyn- og tordenvær. Lynnedslag kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr og annet teleteknisk utstyr.

Kan lyn gå gjennom tak?

Lynet går helst gjennom materialer som yter minst mulig elektrisk motstand. Derfor er ting som kan lede strøm, som vannkraner, strømkabler, maskiner koblet til strømnettet og andre store metallgjenstander utrygge. Unngå å ta i disse når det lyner og tordner.

Kan man lade mens det lyner?

– Det er lurt å trekke ut ladekabelen av elbilen når det lyner og tordner. Det er enorme krefter i sving, og det kan gi overspenning i elanlegget i boligen. Det er krav om overspenningsvern når du skal sette opp ladeboks, men dette er et ganske nytt krav og er uansett ingen garanti.

Skal man lukke vinduene når det lyner?

Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler. Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner. Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører. Der sitter du trygt.

Er det farlig å dusje når det lyner?

Bading og dusjing

Er det noe feil med elanlegget i huset, kan du få støt mens du dusjer eller bader. Men med dagens regelverk og elektriske anlegg skal det ikke være noe fare forbundet med å dusje eller bade inne under lyn- og tordenvær, sier Rygh Pedersen.

See also:  Hvorfor Feirer Vi St. Hans Aften?

Hva skjer når lynet treffer menneske?

Når lynet slår ned i kroppen kan det kortslutte de små elektriske signalene som driver hjertet, lungene og nervesystemet. Dette kan føre til hjertestans, hjerneskade, ryggmargskader og hukommelsestap.

Hva er sjansen for å bli truffet av lynet?

Oddsen for å bli truffet av lyn i løpet av livet er ca. 1:15000. Sjansen for å ikke overleve etter å ha bli truffet av lyn er ca. 10%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.