Hva Skal Man Gjøre Når Det Lyner?

Spesielt sårbart

  1. Søk ly innendørs hvis mulig.
  2. Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler.
  3. Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner.
  4. Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører.
  5. Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt.
  6. Unngå å oppholde deg i småbåt.

Hva er farlig å gjøre når det lyner?

Ikke søk ly under store trær.

Det er større risiko at lynet slår ned i objekter som rager i landskapet. Det er en fordel å være våt, vannet vil gjøre at et lynnedslag følger fukten utenpå deg i stedet for å gå inn i kroppen, noe som vil redusere skadene. Ligg unna åpne sletter – og legg ned golfkølla.

Er det farlig å snakke i mobiltelefon når det lyner?

I 2015 konkluderte SINTEF-forskere med at bruk av mobiltelefon er trygt i tordenværet. Men – mobilen bør, som alle andre elektriske apparater, være frakoblet laderen. Derfor kan det være lurt å ha en batteridrevet nødlader (også kalt powerbank) i bakhånd, om tordenværet skulle melde seg.

Hva skal man dra ut når det tordner?

Selv om lynet ikke slår direkte ned hos deg, kan det likevel føre til skader i boligen din. – Vi anbefaler folk å trekke ut kontakten til elektriske artikler når det lyner og tordner, bekrefter Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Kan lynet slå ned i TV?

Koble ut TV og bruk mobil

Elektroniske apparater kan faktisk bli skadet uten at lynet slår direkte ned hos deg, skriver Sintef. Nedslag i overordnet strømnett kan nemlig lage såkalte overspenninger som følger strømnettet inn til boligen din. Derfor kan elektriske apparater med fordel frakobles, for eksempel TV-en.

See also:  Hva Slipper Ut Mest Co2 I Norge?

Hva skjer hvis du blir truffet av lynet?

Når lynet skal gjennom kroppen din, vil det gå den veien det er minst motstand. Det er som regel muskel- og nervevev, som blir forbrent av den voldsomme varmen. Derfor er det stor fare for livsfarlige skader hvis lynet treffer hjernen, som består av nervevev, eller hjertet, som er muskelvev.

Kan lynet slå ned i mobilen?

Med en varm sommer følger det mye lyn- og tordenvær. Lynnedslag kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr og annet teleteknisk utstyr.

Kan man bruke mobiltelefon i tordenvær?

Når tordenværet kommer, er det viktig å koble fra alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, PC og TV enten du er i huset, hytta eller andre steder du har slikt utstyr, har dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge tidligere sagt i en pressemelding.

Hvor er det tryggest å være når det lyner?

De mener det er lurt å søke ly innendørs hvis det er mulig. Ellers bør du holde deg unna høye enslige trær. Om det ikke finnes noen bygninger i nærheten kan du søke beskyttelse i en en hule eller grøft, eller legg deg ned på bakken. Det tryggeste stedet du kan oppholde deg når det lyner, er i en bil.

Er det farlig å dusje når det lyner og tordner?

Bading og dusjing

Er det noe feil med elanlegget i huset, kan du få støt mens du dusjer eller bader. Men med dagens regelverk og elektriske anlegg skal det ikke være noe fare forbundet med å dusje eller bade inne under lyn- og tordenvær, sier Rygh Pedersen.

See also:  Hva Er Forskjellen På Nominell Og Effektiv Rente?

Er det farlig å sitte ved vinduet når det lyner?

– Glasset kan eksplodere når lynet slår ned, derfor bør man ikke oppholde seg ved vinduet, sier Frank Dahlslett. Du bør heller ikke oppholde deg i døråpninger.

Er det trygt å kjøre bil når det lyner?

Det er riktig at en bil er et veldig trygt oppholdssted under tordenvær. Det skyldes at man sitter inne i et karosseri av metall, og at bilen dermed fungerer som det som i fysikken kalles et faradaybur.

Kan man se på TV når det lyner og tordner?

Selv om lynet ikke slår ned akkurat hos deg, kan nedslag andre steder føre til overspenning i strømnettet som ditt hus er koblet til. Derfor anbefaler forskerne at du skrur av elektriske apparater som TV-en. Ikke fordi det er farlig å se på TV når det lyner, men fordi elektronikken i fjernsynet kan bli ødelagt.

Skal man lukke vinduene når det lyner?

Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler. Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner. Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører. Der sitter du trygt.

Hvordan slår lynet ned?

Det vanlige er at lynet slår ned fra skyen til bakken fordi elektronene beveger seg fra den negativt ladede nedre delen av skyen til den positivt induserte bakken. Men det omvendte kan også skje ved at den nedre delen av skyen er positivt ladet og at bakken er negativt indusert.

Leave a Reply

Your email address will not be published.