Hva Er Forskjellen På Moreller Og Kirsebær?

Kirsebær er en betegnelse for disse to hovegruppene, søtkirsebær og surkirsebær. Søtkirsebær er det som vanligvis blir kalt moreller her til lands, mens surkirsebær er det vi kaller kirsebær. Saftige, søte og velsmakende moreller er et sikkert sommertegn!

Hva heter Morell på engelsk?

Morell
Vitenskapelig(e) navn: Prunus avium (L.) L.
Norsk(e) navn: morell, søtkirsebær, fuglebær
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter

Er Morell en frukt?

Moreller er steinfrukt og i slekt med plommer. Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær. Moreller er steinfrukt og i slekt med plommer.

Er moreller giftige?

Kirsebær/moreller

Kirsebæret er i samme familie som plomme, aprikos og fersken, og alle inneholder giftstoffer i frøet og stilken. Om du knuser, biter over eller får en sprekk i frøet vil den gi ut hydrogen cyanide, også kjent som blåsyre.

Hvor sunt er moreller?

Gode vitaminer

En porsjon med moreller er en god kilde til vitaminer som A og C, og jern, fosfor, kalsium og kostfiber. Sammenlignet med jordbær og blåbær har moreller det høyere innhold av betakaroten, ifølge Matvaretabellen.no.

Når kommer morellene?

– Mesteparten av morellene kommer i salg fra 20. juli og en måneds tid framover.

Hvor høyt blir morelltre?

I Norge er det først og fremst sørkirsebær, moreller, som dyrkes. Kirsebærtreet er svært følsomt for beskjæring. Det finnes både søte og sure varianter av kirsebær. Kirsebærtreet med søtkirsebær kan bli mellom 15–30 meter høyt.

Er moreller sunne?

I tillegg vil en porsjon med moreller være en god kilde til vitaminer som A og C, i tillegg til jern, kalsium og kostfiber. – Moreller er sunt av flere årsaker. De er en god kilde til vitamin A, B og C, og den fine rødfargen i skallet indikerer at de inneholder en del antioksidanter, sier Roede.

See also:  Hvor Mange Kalorier I En Brødskive?

Skal moreller i kjøleskap?

Moreller oppbevares best i kjøleskap, ved 2–4 grader. Holdbarheten er kort. Bærene bør ikke bli utsatt for store temperatursvingninger, da dette fremskynder modningen.

Hvor lenge holder moreller seg?

1 til 4 °C er best. Frukten holder seg fint i minst en uke, ofte mer, avhengig av hvor moden den er når du legger den inn i kjøleskapet. Pass på at de ikke ligger kaldere enn 0 °C, da kan de bli skadet. Frukten vil modnes raskere på kjøkkenbenken, men vil også tidligere tørke ut og bli angrepet av råte og mugg.

Er Kirsebærsteiner giftige?

Kirsebærsteiner kan inneholde giftig cyanid

Selv om vandrehistorien ikke holder vann, er det god grunn til å ikke spise for mye kjerner og steiner fra frukt. De kan nemlig inneholde amygdalin, som i kroppen blir gjort om til den livsfarlige giften cyanid – også kalt blåsyre.

Hvorfor er blåsyre farlig?

I tillegg til at cyanider kan være giftige i seg selv, er hovedfaren at de danner gassen HCN (blåsyregass) dersom de kommer i kontakt med syre. Blåsyre er usedvanlig giftig, særlig ved innånding. Både HCN og cyanider har det problemet at de er uten smak og lukt, og man merker dermed lite før det er for sent.

Hvorfor er cyanid farlig?

Cyanidforgiftning er en potensiell svært alvorlig forgiftning forårsaket av cyanider. Den mest kjente av cyanidene er blåsyre (hydrogencyanid). Forgiftning med cyanider kan inntre i løpet av sekunder. Alvorlig cyanidforgiftning kan gi koma, kramper, puste- og hjertestans.

Hvor mye sukker er det i moreller?

Kalorier og viktig næringsinnhold i Moreller, rå

Data Mengde Enhet
Sukker 11.3 gram
Kostfiber 1.3 gram
Fett 0.1 gram
Mettet fett gram
See also:  Hvorfor Er 8 Mai En Flaggdag?

Hvor mye karbohydrater i moreller?

Den sunneste frukten

Matvare Energi1 Karbohydrater
Moreller, rå 222 11.3
Papaya, rå 179 8.8
Plomme, rå 186 9.3
Pære, norsk, rå 182 8.0

Hva skal jeg gjøre med moreller?

Til kjøtt: Moreller passer godt til fete kjøttretter. Til ost: Delikat å se på og en fin kontrast til oster som Camembert og Brie. Til sjokoladekake: Til mørke, bitre sjokoladekaker er de røde, søte en perfekt kontrast. I salat: Delt i to er moreller deilig i grønn sommersalat med for eksempel kylling.

Leave a Reply

Your email address will not be published.