Fakta om rynker

Vi får av og til henvendelser fra lesere som har spørsmål om rynker, vi har derfor valgt å lage en liten guide til dere med vanlige spørsmål om rynker og hva som skyldes disse. Det er egentlig ganske umulig å holde seg helt rynkefri, for det er selvfølgelig et helt naturlig tegn på at man blir eldre. Men de fleste av oss vil jo også unngå å få rynker i størst mulig utstrekning, og da er det jo en del enkle grep man kan foreta. Men spørsmålet er jo hvordan rynkene oppstår, og i hovedsak da kanskje i ansiktet. Dette kan også variere fra person til person, men her er i hvert fall noen enkle forklaringer på hva som skjer.


Hva er rynker?
Rynker er kroppens naturlige aldringsproses, når man blir eldre så blir huden tynnere og mer elastisk. Dette er like naturlig som at noen mister hår eller blir gråfarget i håret. Rynker oppstår som vanligst rundt øynene, munnen og i pannen, men de kommer også andre steder på kroppen som ikke er like synlige.


Hvordan får man rynker?
Dine gener spiller en stor rolle i hvilken grad du får rynker. I tillegg så er overdreven soling og røyking store drivere til rynker. Derfor anbefales det å alltid benytte solfaktor når man er utendørs, gjerne en med en faktor som er høyere enn 15. Husk at du blir påvirket av UV-stråler selv om det ikke er skyfritt og strålende sol.


Hvordan kan jeg stoppe rynker?
Desverre er det ikke mye vi kan gjøre med genene våres. Men du kan stumpe røyken og være moderat med sollys. Et godt og sunt kosthold kombinert med gode soverutiner hjelper også. Det er også mulig å fjerne rynker ved hjelp av laserbehandling, men dette er relativt kostbart. Mange benytter derfor ulike rynkekremer som kan være med på å bremse effekten. Her gjelder det egentlig å prøve seg fra, slik at man finner den ansiktskremen som passer akkurat for din hud.